Binnenkort een gala? De beste dresscode tips speciaal voor heren!

Bent u uitgenodigd voor een gala en geldt hier een specifieke dresscode? Dan is het respectvol tegenover de gastheer en/of -vrouw om deze kledingvoorschriften na te streven en u te kleden naar het thema van de avond. 

Black tie dresscode gala

Hoewel een donker herenpak vaak prima gedragen kan worden naar de meeste evenementen met een formele dresscode, zijn er bij bepaalde gelegenheden toch uitzonderingen waarbij een donker kostuum niet helemaal voldoet. Een veelgekozen dresscode bij een gala is white tie of black tie. In beide situaties wordt de man geacht om zich netjes en formeel te kleden en aan specifieke richtlijnen te voldoen.

Om u te helpen bij het samenstellen van uw gala outfit, vertellen we u in dit artikel graag meer over welke herenkleding u dient te dragen bij welke dresscode. Zo weet u zeker dat u tijdens het gala een goede outfit draagt die perfect aansluit bij de dresscode. 

 

De juiste kleding dragen naar ieder event

Bij officiële uitnodigingen voor feestelijke gelegenheden komt het weleens voor dat een bepaalde dresscode wordt gevraagd of vereist. Geen reden tot paniek! Als er bijvoorbeeld een galadiner of een feestelijke receptie op de agenda staat en de termen "black tie" of "white tie" staan op de uitnodigingen, zijn dit slechts richtlijnen voor vaste kledingvoorschriften. Wij vertellen u graag meer over galamode voor heren. 

Black tie of white tie als dresscode? 

Staat er op de uitnodiging dat de dresscode black tie is? Dat betekent voor heren dat zij geacht worden een smoking te dragen, vaak in een zwarte of witte kleur. Staat bij de dresscode specifiek white tie vermeld? Dan betekent dit dat de heren geacht worden een rokkostuum te dragen. Vanuit traditioneel oogpunt worden beide kostuums pas na 18.00 uur gedragen. 

 

De do’s en don'ts bij galamode

Voor het dragen van een smoking zijn er duidelijke richtlijnen. Hier kunt u minimaal van afwijken, maar bij twijfel kunt u er beter voor kijken om dit niet te doen. Er zijn namelijk enkele details bij deze klassieke avondkleding die altijd in acht genomen moeten worden, zodat een misstap kan worden voorkomen.

De klassieke en volledige smoking bestaat uit de volgende onderdelen:

 

Tip van Henk ter Horst

Als u uw persoonlijke stijl wilt benadrukken, maar tegelijkertijd alle regels van de dresscode in acht wilt blijven nemen, is het vaak toegestaan om een pochet, cumberband of zelfs een jasje in een andere kleur te dragen dan de smoking pantalon. Het is hierbij wel belangrijk om erop te letten dat u blijft voldoen aan de gestelde kledingvoorschriften.

Een klassieke smoking wordt gekenmerkt door eenvoud en uniformiteit, zodat de outfit van de man op de achtergrond blijft en niet te veel aandacht trekt. Bij een gala is het de ongeschreven regel dat de aandacht uitgaat naar de jurken van de dames. De heren stellen zich hierbij nederig op met hun kleding. Tegenwoordig zien we wel steeds vaker dat het gedoogd is om sokken in contrasterende kleuren te dragen in elegante zwarte herenschoenen.

 

Rokkostuum: de ultieme feestkleding

Een rokkostuum wordt beschouwd als de elegantste vorm van herenkleding en bestaat uit een specifiek colbertjasje en bijpassende broek. Het rokkostuum jasje is een colbert met een verlengde achterkant in de vorm van een zwaluwstaart. De voorkant van het jasje eindigt in twee lange punten die spits toelopen. Tot slot wordt het jasje van het rokkostuum afgemaakt met 6 stoffen knopen aan de voorkant, die niet gesloten kunnen worden. 

De broek van het rokkostuum is gemaakt van hetzelfde materiaal als het colbertjasje en heeft een bies aan de zijkant. Deze zijden band of satijnen strook is typerend voor de broek en maakt het rokkostuum voor heren compleet. 

Deze kan op twee verschillende manieren worden samengesteld, waarbij u dit kledingstuk als gast altijd als volgt dient te combineren:

 

Smoking en rokkostuum: de verschillen en overeenkomsten

Zowel smokings als rokkostuums worden meestal gedragen met zwarte lakschoenen met veters, hoewel schoenen zonder veters ook gecombineerd kunnen worden met een rokkostuum of smoking. 

Bij zowel een smoking als rokkostuum herkent u de pantalon aan de enkele galon aan het zijaanzicht. Dit is een zijden band of strook van satijn en typerend voor de broeken van beide kostuums. Daarnaast worden zowel de smoking als het rokkostuum gedragen zonder riem. Het is in plaats daarvan wel mogelijk om een bretels te dragen.

Bij Henk ter Horst kunt u terecht voor persoonlijk advies over herenmode van rokkostuums tot trouwpakken. In onze megastore in Almelo staan wij van maandag tot en met zaterdag voor u klaar!