Kies de juiste dasknoop bij uw overhemdkraag: ontdek onze top 5!

1. Stropdasknoop voor alle gelegenheden: de four-in-hand

De four-in-hand knoop is een eenvoudige standaardknoop die vrij smal is en vooral geschikt voor colberts met smalle revers en hemden met piccadilly-kragen. Hij wordt ook aanbevolen voor de sportieve button-down kraag, die echter zelden met een das wordt gedragen. 

De smalle en langwerpige vorm van de dasknoop onderstreept de slimme en elegante indruk van de piccadilly-kraag. Deze blijft altijd gesloten omdat hij altijd precies in het midden met kleine stokjes bij elkaar wordt gehouden en dus perfect past.

Met uitzondering van brede kragen, past de four-in-hand knoop op vrijwel alle overhemden Dit maakt het een populaire dasknoop voor beginners. Bovendien wordt deze dasknoop vaak gekozen voor fijne trouwdassen bij een trouwkostuum

In slechts vijf eenvoudige stappen heeft u de four-in-hand knoop gestrikt:

stappen-knopen-stropdas

 

2. Brede dasknoop: de (eenvoudige) Windsor

De eenvoudige of kleine Windsor knoop is met name geschikt om te dragen met een overhemd met haaikraag. Dit is de breedste overhemdkraag en in combinatie met een brede dasknoop oogt deze uiterst "serieus". De enkele Windsor is iets volumineuzer en symmetrischer dan een four-in-hand knoop, maar minder volumineus dan de dubbele Windsor knoop.

Hoe kan het ook anders, deze klassieke knoop past ook perfect bij de klassieke overhemdkraag: de Kent-kraag. U kunt alle knopen, stropdasvormen en ook vlinderdassen combineren met dit veelzijdige design. 

Wij raden echter de Windsor aan, omdat de Britse uitvinder van de Kent-kraag - prins George, 1e hertog van Kent (1902-1942) - al op zoek was naar een manier om de Windsor-knoop te dragen zonder dat deze benauwend aanvoelt.

Wilt u de Windsor dasknoop uitproberen? Volg onderstaande zes stappen om deze kegelvormige knoop te realiseren:

stappen-brede-dasknoop-windsor

 

3. Knopen voor lange mannen: de Kent-knoop

De Kent-knoop wordt gekenmerkt door het feit dat hij het minste aantal "wikkelingen" heeft in vergelijking met alle andere dasknopen. Daardoor is hij veel kleiner, waardoor de das tot zes centimeter langer is dan normaal. Door zijn kleine vorm wordt deze dasknoop aanbevolen voor Kent- en piccadilly-kragen (smalle halslijnen), maar niet voor de bredere Shark-kraag. Ongeacht de vorm van de kraag is de Kent-knoop, die niet gemakkelijk te leggen is, vooral geschikt voor langere mannen.

Hoe je deze knoop in je stropdas maakt, leggen we je graag uit aan de hand van vijf stappen:

kent-knoop-lange-mannen-stropdas-knopen

 

4. Dasknoop voor kleinere mannen: de dubbele knoop (Prins-Albert)

De Prins-Albert lijkt sterk op de four-in-hand, maar heeft een extra "wikkel", waardoor hij veel volumineuzer is en meer ruimte op de kraag nodig heeft. De grote, langwerpige knoop is daarmee geschikt voor overhemden met de Kent-kraag, de haaikraag en alle lange kragen. 

Omdat het brede uiteinde bij het knopen van de das tweemaal wordt omwikkeld, wordt de das korter, waardoor hij vaak wordt aanbevolen bij kortere mannen bij wie een normale das voorbij de riemgesp uitsteekt. Smalle dassen van fijne stoffen zijn geschikter voor het gebruik van de dubbele knoop dan dikke dassen met ruwe stoffen.

De knoopwijze is bijna identiek aan die van de four-in-hand knoop en verschilt slechts in kleine details. Welke details dit precies zijn, leggen we je uit in deze zeven stappen:

prins-albert-dasknoop-dubbele-knoop

 

5. Uitzondering: de elegante flapkraag voor vlinderdassen

Als u naar een bepaalde gelegenheid een dinnerjacket of colbert draagt, zult u merken dat de bijpassende overhemden meestal eindigen met een zogenaamde flapkraag. In dit geval is experimenteren ongepast. Dasknopen, hoe goed geënsceneerd ook, zullen u niet helpen, want iets anders dan een combinatie met een vlinderdas zou een faux pas zijn. 

Tegenwoordig worden deze vaak om praktische redenen voorgestrikt, omdat er - anders dan bij stropdassen - niet al te veel speelruimte is bij het knopen. Bij het dragen van een vlinderdas geniet u dus van twee gemakken tegelijk. Naast het hoge draagcomfort, bespaart u zich het werk van het knopen, want dat is al voor u gedaan.

 

Voorgestrikte stropdassen voor kinderen

Niet alleen heren stropdassen, maar ook dassen voor kinderen zijn voorgestrikt bij ons verkrijgbaar. Heeft u binnenkort een formele gelegenheid zoals een bruiloft of ander event waarnaar uw zoontje ook geacht wordt een kinderkostuum te dragen, mét een kinderstropdas? Doe uzelf en uw zoontje dan een plezier en kies voor een variant die is voorgestrikt. Dit blijft niet alleen de hele dag goed zitten, maar het biedt ook veel meer draagcomfort.