Het effect van stijlvolle kleding - maak een goede indruk met onze zakelijke herenmode

Het maken van een goede eerste indruk is essentieel in talloze situaties. Onze hersenen zijn er op ingesteld om iemand op basis van zijn of haar uiterlijke kenmerken binnen enkele seconden te beoordelen. Het beeld dat bij een eerste ontmoeting ontstaat wordt vaak niet meer gewijzigd. En daarom is het maken van een goede eerste indruk des te belangrijker. 

Dresscode zakelijk

Wilt u graag goed voor de dag komen en een positieve indruk achterlaten die men niet meer snel vergeet? Weet dan dat uw kledingkeuze hier aan bij kan dragen! Wij vertellen u graag meer over de samenhang tussen stijlvolle herenkleding en het positieve beeld dat iemand hieraan koppelt in combinatie met uw persoonlijkheid. Leest u met ons mee?

 

Een formele kledingstijl is niet tijdsgebonden

Veel mannen dragen in hun dagelijks leven een kostuum. Dit kan zowel zakelijk als in hun vrije tijd. Maar ook naar bepaalde evenementen of gelegenheden kan een herenkostuum worden gedragen. En dit is zeker niet iets van de laatste jaren.

Zelfs in de tijd van de Tweede Wereldoorlog werden bijvoorbeeld pakken gedragen omdat ze een machtige uitstraling hadden. In 1980 werden de termen "power suit" en "power dressing" bedacht, die vandaag de dag eigenlijk alleen nog in de financiële sector en in de VS worden gebruikt, maar ook worden geassocieerd met invloedrijke vrouwen zoals Angela Merkel en Hillary Clinton.

 

Kostuums in klassieke films

Ook in bekende films zoals de Hollywoodklassiekers "American Gigolo" (1980) en "Wall Street" (1987) worden veel herenkostuums gedragen. Om de karakters van de hoofdpersonages nog meer kracht bij te zetten, is gekozen voor kostuums die de eigenschappen van het karakter nog beter belichten.

Richard Gere (als de elegant geklede hartenbreker) en Michael Douglas (als de meedogenloze overvaller) onderstrepen de karaktertrekken van hun rollen dankzij het effect van hun kledingkeuze. Sterker nog: de pakken die Gere tijdens de film droeg, hielpen ontwerper Giorgio Armani daarna zelfs aan zijn wereldcarrière.

 

Heren pakken met de perfecte pasvorm

Een kostuum met een perfecte pasvorm zorgt ervoor dat u deze met veel zelfvertrouwen kunt dragen, want met een goed passend kledingstuk zegt u indirect dat u goed voor uzelf zorgt. U kent uw eigen lichaam het beste en weet daardoor welk kledingstuk naadloos op uw lichaamsbouw aansluit. 

Uit een studie van de universiteit van Yale blijkt dat kleding die passend is voor een hoge sociale rang, een aanzienlijke invloed kan hebben op dominantie en prestaties op het werk. Dit betekent dat we meer respect hebben voor mensen in een hogere rang, dan voor mensen die zich meer casual kleden.

 

Dress for success: het psychologische effect van kleding

De uitspraak ‘kleren maken de man’ komt uit de novelle van Gottfried Keller. Het herinnert ons eraan dat we ons kunnen uitdrukken met onze kledingstijl. In feite heeft onze kleding niet alleen effect op de mensen om ons heen, maar ook op onszelf. Hoe dit precies zit, leggen we graag aan u uit. 

Verschillende studies hebben aangetoond dat het dragen van een outfit invloed heeft op de resultaten van een kennistest. Proefpersonen die alledaagse kleding aanhadden tijdens de kennistest, behaalden middelmatige tot slechte resultaten. Terwijl de proefpersonen die formeel gekleed waren structureel betere scores hadden. 

Dit komt onder meer door de persoonlijke band met stoffen, stimuli of kleuren, door psychologen ook wel "social priming" genoemd. We voelen ons per definitie beter in een doktersjas, dan in een werkoverall. Kleding heeft dus een sterk symbolisch karakter, dat altijd moet passen bij de gelegenheid en omgeving. Zodra u wordt omringd door heren in zakelijke mode, is het raadzaam om hier in mee te gaan, zodat u uzelf niet te kort doet. 

 

Het effect van uw kleding is groter dan u denkt

Om ervoor te zorgen dat u de indruk overbrengt die u wilt geven, is het belangrijk om vooraf over de volgende zaken na te denken bij het maken van uw kledingkeuze:

  • Welke mensen zijn aanwezig?
  • Welke verwachtingen hebben anderen van uw fysieke verschijning?
  • Wat voor soort gelegenheid is het?
  • Welke rol speelt u zelf?
  • Hoe moet en hoe wilt u verschijnen?
  • Wat voor type persoon bent u?

Als het uw doel is om succes uit te stralen, moet u er rekening mee houden dat u zich niet kleedt voor de positie die u heeft, maar voor de positie die u wilt. 

Val op met uw kledingkeuze

Dat u door het effect van kleding uitspraken kunt doen en zelfs politiek kunt bedrijven, werd op indrukwekkende wijze aangetoond door de toenmalige Duitse minister van Milieu, Joschka Fischer, toen hij in 1985 werd beëdigd. De foto van hem met witte Niké sneakers en een blauwe jeans, naast de in pak geklede staatslieden, werd beroemd. Fischer combineerde politiek en nonchalante kleding met elkaar, alleen al door zijn schoenkeuze. Hiermee maakte hij een opvallend modestatement, waar tot op de dag van vandaag over gesproken wordt.

 

Kleedt u zakelijk en succesvol met Henk ter Horst

Tegenwoordig hoeft u lang niet altijd meer een business kostuum of driedelig pak te dragen om u passend te kleden voor uw werkgever. Een van de vele voorbeelden waarbij u dit duidelijk terugziet is Mark Zuckerberg. Hij staat als geen ander voor de nonchalante benadering van mode bij zijn medewerkers. 

Daarom willen wij graag nogmaals benadrukken dat u zich het beste kunt aanpassen aan uw omgeving bij het kiezen van de juiste outfit. In veel verschillende klassieke beroepssectoren worden macht en bekwaamheid nog altijd geassocieerd met een mooi pak. Maar tegenwoordig zien we steeds vaker dat dit ook afhankelijk is van de bedrijfscultuur die op de werkvloer wordt nageleefd.

Zakelijke herenmode moet van hoge kwaliteit zijn, de juiste pasvorm en maat hebben en een eigentijdse uitstraling hebben die past bij uw persoonlijkheid. Om u te helpen bij het vinden van de zakelijke outfit die het beste bij u past, hebben we nog een laatste tip voor u. In de regel geldt: hoe donkerder de kleur van uw kostuum, hoe meer autoriteit u uitstraalt! Met subtiele basiskleuren (denk aan een zwart kostuum, blauw pak en grijs herenkostuum) kiest u voor zekerheid en maakt u gegarandeerd een goede indruk.

Bij Henk ter Horst kunt u terecht voor persoonlijk advies over herenmode van zakelijke kostuums tot trouwpakken.